НачалоНовини 2020/10Новина

Изпълнителна агенция по горите | Новини

23.10.2020 - Проведе се шестото поредно изложение на ловни трофеи от благороден елен.

Тазгодишната трофейна изложба в Габрово бе най-богатата от провежданите досега.

За шести пореден път Северноцентрално държавно предприятие - Габрово организира годишно изложение на ловни трофеи от благороден елен.

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите - инж. Мирослав Маринов, който беше гост на събитието, поздрави организаторите и участниците за усилията и положения труд. "Разчитаме на всички Вас да покажем всичко това и на предстоящото световно ловно изложение в Унгария догодина. Световният форум се провежда през 50 години и България като страна с традициции в лова има и трябва да защити своето подобаващо място сред най-добрите в света. Затова разчитаме на всички вас, да се представим достойно. Над 10 от трофеите тук са със златен медал, което показва, че вървим напред. Продължавайте в същия дух. Успех и кураж в тази трудна обстановка!", каза в обръщението си инж. Маринов.

Според оценка на експертите състоянието на популацията на благороден елен у нас се подобрява.

54 трофея, добити през ловен сезон 2020 на територията на общо 13 ловни стопанства и дивечовъдни участъци бяха част от изложението, като 47 от тях са носители на медали. Трофеят с най-голяма възраст на индивида – 15-годишен, е добит на територията на ДЛС „Росица“, а най-впечатляващият трофей е от ДЛС – Воден-Ири Хисар. Той е оценен с 241.62 CIC.  Присъствалите горски и ловни деятели са единодушни, че благодарение на тези изложения се повишава и квалификацията на ловните водачи у нас. Основен принцип, от който се ръководят държавните стопанства е да се ловуват предимно престарели, безперспективни за популацията животни. На изложението присъстваха и ловни водачи от стопанствата, като по време на огледите те обосноваваха своите решения да се разреши за лов съответния екземпляр.

Трофеите не са самоцел, а тези изложения, заедно с пролетните прегледи на паднали рога, са основа да се анализира ловностопанската дейност и да се направят съответните изводи. 

Наличието на трофеи от ловни дружинки бе посрещнато със задоволство от всички специалисти, тъй като показва ловна култура и ползване на дивеча, според регламентираните правила. 

Сред експонатите в тазгодишното изложение бяха и два трофея от сръндак, единият от които е новият национален рекорд, който според проф. Нинов от Лесотехническия университет ще попадне и в челната десетка на най-добрите трофеи в света. Другият трофей е на ЛРД Поповци.